Fondfördelning

Totalt antal fonder
Andel externa fonder %
Indexfonder
Aktivt förvaltade fonder Finns
sustainability

Hållbara fonder

Artikel 9{{model.Article9Count}} st
Artikel 8{{model.Article8Count}} st
Lågt CO2{{model.LowCo2Count}} st

Artikel 9-fonder har en direkt positiv påverkan på miljö och/eller samhälle, enligt SFDR. Artikel 8 är en bredare kategori och innebär att fonden tar stor beaktning till hållbarhetsfrågor i sina investeringsbeslut.

Lär mer om Futur Pensions hållbarhetsarbete och våra hållbarhetsanalyser här .

Hållbarhetsfiltrering

I Futurs filter kan du enkelt välja de hållbarhetsparametrar som är viktiga för dig när du väljer vilka fonder du vill investera i.

Riskinformation om fondsparande

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Premier i en försäkring placeras i värdepapper och dessa kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Analys och information för enskilda fonder och hela fondportföljer 

Nedan finner du information om, och funktioner för att jämföra, enskilda fonder. För dig som vill analysera och jämföra portföljer bestående av ett flertal fonder kan detta göras på vår sida för portföljanalys.

Översikt och byte av dina fonder

Översikt och möjlighet till byten av dina fonder hittar du enkelt genom att logga in på vår internettjänst – Futur eService. Fondbyten är alltid helt avgifts- och skattefria.

 

Gör ett hållbart val

Under fliken ”Hållbarhet” kan du se en rad olika parametrar som ska underlätta för dig att göra ett hållbart fondval. Du kan även välja en eller flera hållbarhetsfiltreringar för att sortera bort de fonder som inte passar dina egna krav på hållbarhet.

1 mån
6 mån
1 år
3 år
5 år
10 år

Filter ({{ controller.numberOfFilterSelected }})

Tillgångsslag som fonden primärt investerar i

-Alla-
-Alla-

Vid filtrering på region så visas de fonder som har en investering som överstiger 25% i vald region.

-Alla-

Fondens riskklassificering. 1 betyder låg risk och 7 hör risk

-Alla-

Fondbolag som förvaltar fonden

-Alla-

Hållbarhetsrisken i portföljen är ett absolut mått och jämförbart med andra fonder oavsett fondkategori. Nivåerna baseras på analys från Sustainalytics och indikerar hur väl bolagen i fonden hanterar sina viktigaste hållbarhetsrisker (miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning)

-Alla-

Antal jordglober visar hur bolagen i fonden hanterar hållbarhetsrisker jämfört med bolag i andra fonder i samma fondkategori

-Alla-

FN har satt upp 17 globala mål för hållbar utveckling som syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen. Tänk på att fonder kan sträva mot flera av de globala målen och att den inte automatiskt betyder att den har större positiv påverkan än en fond som inriktar sig på färre mål.

-Alla-

Vid filtrering på sektor så visas de fonder som har en investering som överstiger 50% i vald sektor.

-Alla-

SFDR står för Sustainable Financial Disclosure Regulation och finns till för att investerare ska kunna jämföra olika finansiella produkter ur ett hållbarhetsperspektiv, samt för att förhindra att företag framställer sig som hållbarare än vad de i själva verket är. Mörkgröna fonder som klassas enligt artikel 9 har innehav som gör en positiv inverkan på miljö och samhälle, och som samtidigt inte skadar något annat hållbarhetsmål. Ljusgröna fonder som klassas enligt artikel 8 är en bred kategori som innehåller allt från de som exkluderar vissa sektorer till de som tar stor beaktning till hållbarhetsfrågor i sina beslut. Om en fond inte är vare sig ljusgrön eller mörkgrön tillhör den artikel 6, vilket innebär att den inte beaktar någon, eller bara tar grundläggande hänsyn till hållbarhetsfrågor

Fonder med låg koldioxidrisk och låg exponering mot fossila bränslen